Kaffe och funderingar

Barn och familj, samhälle / Mobbing, barn / Permalink / 0
Hej 
 
Jag är fortfarande hemma på vab 🤒 mysigt men jobbigt att se sina älsklingar sjuka. Man vill ju se de friska och glada, så som de brukar vara 💞 Nu sitter jag med mitt morgonkaffe och summerar morgonen...
 
Det pratas ofta om vikten av att ha en utbildning när man ska jobba med barn, och jag välkomnar den MEN man kan inte bli en bra pedagog automatiskt bara för att man är universitetsutbildad. 
Personlig lämplighet borde väga tyngre än vilken utbildning man har. Det har jag, tyvärr, ofta sett prov på inom barnomsorgen där pedagoger saknar kompetens och de personliga egenskaper som krävs. 
 
Till exempel hur man bemöter ett litet barn och deras föräldrar. Skillnaden på rätt och fel är inte alla som klarar av att se. 
Bara en sådan enkel sak som hur man bemöter ett barn som just blivit avlämnad på skola eller förskola och gråter efter mamma. 
Idag så jag prov på ett väldigt dåligt exempel på en pedagog som har varit verksam i hela sitt yrekssamma liv (ca +30 år).
Scenario: mamma lämnar barn i skolan, pussar och kramar och sedan går hon, som brukligt till arbetet. Barnet börjar gå till fönstet, hulkar och gråter efter mamma. 
Självklart så tröstar och lugnar pedagogen barnet, eller? Nej!
Pedagogen höjer rösten mot barnet: Näe, nu får du skärpa dig! Kom in här nu! 
 
.............. 
 
Jag häpnar! 
Men för att inte göra det värre för barnet så håller jag tyst. 
Sedan går jag genom skolgården med tungt hjärta och mår dåligt över hur illa behandlat barnet blev. 
Jag är ju den som lägger mig i och bryr mig om men det brukar alltid sluta med att jag får bära hundhuvudet. 
Det blir kanske värre om jag tar upp detta med pedagogen? 
Det har ju inte fallit i god jord innan när jag sagt ifrån eller ifrågasatt och ja, jag säger ifrån med god ton, annars kommer man ingen vart... om man ens gör det ändå.
 
Hade barnet varit elakt mot andra och bråkigt så hade jag förstått reaktionen men absolut inte när ett barn visar tecken på otrygghet.
Att bemöta barnet så ger det underlag för att barnet får skamkänslor, dålig självkänsla och undertryckta känslor. 
 
Anledningen till att jag skriver om denna enskilda händelse är att jag sett detta beteende många gånger från olika pedagoger. 
 
Barn ska känna sig trygga i förskola och skola och det speciellt bland lärare, pedagoger och fritidspersonal som ska hålla en god och proffesionell ton och samtidigt stävja mobbing bland elever. 
 
Alla har mindre bra dagar men det är ingen ursäkt till att inte uppträda proffesionellt i sitt yrke...
 
Kram ❤️
 
 
Till top